Chula Vista Medical Center

SHARP HEALTH

CHULA VISTA, CA

A Long History

The Sharp Chula Vista Medical Center Patient Tower addition represents a significant investment in expanded access to healthcare for area residents. The Foundations of Sharp Healthcare, which lead philanthropic fund development for Sharp’s campuses, organized the $50 million fundraising campaign to fund this $244 million project and augment existing project resources. 

Recognized  for its expansive views of the Pacific Ocean to the West, the seven-story Tower adds 106 patient beds and 190K square feet to the existing Medical Center campus. 

120 foot Donor Wall

65 foot history wall

graphic and glass communication panels

digital signage integration

Illuminated artifact cases

Capital Campaign Recognition

ongoing giving recognition

Key volunteer and hospital leadership recognition

PDG was invited to create a signature marquee display in the lobby level of the new Tower. The project is immediately noticeable to arriving Medical Center guests as they encounter the continuous 120-foot-long display wall. Adjacent to the welcome area and gift shop, the donor recognition and history display become visible through floor to ceiling architectural glazing as visitors arrive in the adjacent porte-cochère to drop-off or pick-up visitors. The immediate visibility and contours encourage exploration and place the themes of philanthropy and community involvement front and center, echoing the organization’s ongoing commitment to the principals.

Working with architects and building planners, PDG’s displays were carefully incorporated into the building structure creating a seamless integration of graphic and glass communication panels combined with museum-quality illuminated artifact cases. Also included within the display area is an area for digital signage. 

If you zoom into the display, you will find the donor recognition portion of the project celebrates key community donations to the project’s capital campaign with permanent architectural recognition. Donors to ongoing programs such as annual giving are recognized with two interactive digital signage screens. Adjacent to the donor listings panels are large scale images from renowned local ocean photographer Aaron Chang. Larger installations of Mr. Chang’s work can be found throughout the building. The textures and images found in the photos celebrate the area’s natural environments. Ocean textures augment the communication aspects of the project. The visibility and scale of the art makes an immediate impression on visitors arriving at the building’s signature front entrance. 

Adjacent to the donor recognition section is an additional 65 linear foot exhibit recounting the history and development of the Medical Center and its long-standing commitment to the community. PDG and members of the Sharp Healthcare Foundations partnered with long-time Medical Center administrators, physicians, nurses and volunteers to gather history information and artifacts related to the project. The integrated exhibit cases include key historic artifacts, curated with custom mounts and labels by PDG that bring into context the 50+ year organizational history. Internal LED case lighting ensures the artifacts are visible in all lighting conditions and at all times of day. Historical narratives include information about the earliest eras of the Hospital, key staff and volunteers along with information on areas of excellence. All stories and artifacts are organized in a museum-like narrative style giving visitors the experience of visiting a small museum during their time in the building. 

In addition to the donor and history aspects of the installation a third area of the display recognizes key volunteers and Hospital leadership. This part of the display continues the play on the water/ocean themes found in other parts of the project. The display can be easily updated by Hospital staff updating photos using local resources as leadership changes over time.

On other floors of the building PDG designed, built and installed glass room and space naming recognition plaques. The plaque system is made of frosted glass, picking up on the colors and ocean themes found in the first level display. The application of the colors and materials creates an iridescence and interest not found in common signage.  

The outcome of the project was a success for all stakeholders and provides a signature space and backdrop for ongoing community communications and events where the Medical Center staff can formally celebrate their past and commitment to future commitment to health and well being.